662-459-404 [email protected]
Pralinki

Zrób to sam! :-)

Oczywiście kupne mają trochę plusów, nie musimy kupować składników potrzebnych do zrobienia sobie przyjemnej słodkości… nie musimy mieć czasu… nie musimy się umordować- bo zawsze gotowanie, pieczenie czy jakiekolwiek działanie w kuchni wiąże się z brudnymi naczyniami i sztućcami- więc jeszcze mycie odpada- uff…
No ale musimy przeznaczyć za tą wygodę- z naszego budżetu- parę złotych…
A tego wolimy raczej uniknąć, prawda?
Więc mega dobre pralinki owocowe bez dodatku czekolady, możemy zrobić sami!
I dużym plusem jest to, że możemy wyeliminować składniki, na które jesteśmy uczuleni.
Te pralinki oczywiście bazują na daktylach i orzechach. I tutaj możemy wybrać te orzechy, które dobrze tolerujemy.
W większości uczulają orzechy włoskie i orzeszki ziemne. Uczulać mogą też orzechy laskowe, nerkowca.
Dlatego możemy je zastąpić tymi, które rzadziej uczulają: orzechami brazylijskimi, piniowymi, makadamia, pistacjami.

8 sporych kulek o średnicy 3 cm to ok. 270-320 kcal.
Różnice zależą od wybranych składników
Gdy wykonane z pół szklanki orzechów i kubka daktyli.

Bardzo dobra i zdrowa przekąska dla sportowców.

Więc do przepisu:

1. w miseczce zalewamy daktyle ciepłą wodą, odstawiamy na ok. 20 minut, mają stać się miękkie i muszą spęcznieć
2. orzechy rozdrobnić można użyć do tego blendera- nie ma to być proszek
3. odsącz daktyle i mokre dodaj do orzechów i zblenduj na kleistą masę
4. i teraz czas na formowanie pralinek, łyżką nabieraj masę i twórz kulki
5. otocz każdą kulkę w kakao, chia lub wiórkach kokosowych czy kawie.
Wybór należy do Ciebie!!!

SMACZNEGO 🙂

Served homemade chocolate pralines in the plate,selective focus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EnglishItalianPolish