662-459-404 [email protected]
Woreczek

Jak ma wyglądać dieta po cholecystectomii?

Więc kolejno…
cholecystectomia- to usunięcie woreczka żółciowego.
vesica fellea (biliaris) to woreczek żółciowy lub pęcherzyk żółciowy

Znajduje się na powierzchni trzewnej wątroby.
Funkcja: magazynowanie żółci produkowanej przez wątrobę.

Żółć potrzebna jest do trawienia, wchłaniania tłuszczów.
Jeżeli w trakcie restrykcyjnej diety, unikamy tłuszczów, żółć przestaje być wydzielana – a stałe zatrzymanie jej wydzielania może tylko doprowadzić do wytworzenia kamieni żółciowych.
Dlatego nie można unikać przy diecie redukcyjnej odpowiedniej ilości właściwych tłuszczów!

Jeżeli wymagane było usunięcie woreczka żółciowego możnaby dojść do całkiem logicznego wniosku, że w tej sytuacji należy unikać tłuszczów. Jednak chodzi tylko o ograniczenie jednorazowego dużego spożycia tłustych pokarmów.
Wątroba przecież stale funkcjonuje, produkuje żółć, ale nie ma już tego magazynu, który przy tego typu tłustym posiłku wyrzuciłaby znaczną ilość żółci by móc tłusty pokarm spokojnie strawić.

To co i jak jeść …

Produkty dozwolone w diecie:
•Niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (maksymalnie 0,5 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko skondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu, kefir,
•Mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, kiełki soi, kiełki soczewicy, kukurydza,
•Chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane,
•Cukier, fruktoza, glukoza, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodziki,
•Obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grejfruty, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty z wyżej wymienionych owoców,
•Kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup. Przy indywidualnej tolerancji także: curry, chilli, czosnek, cebula, papryka słodka, wszystkie zioła,
•Czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana,
•Cielęcina, chuda wołowina, polędwica, jagnięcina, flaki, wątroby, nerki, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik, konina,
•Szynka chuda bez tłuszczu, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe,
•Chudy rosół na mięsie, lekko podprawione zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu,
•Okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak. lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, halibut, płastuga,
•Ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniali puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków,
•Młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kiszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyna, cukinia, koper włoski, brokuły,
•Jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów, białko kurze. Żółtko jest przeciwwskazane w schorzeniach dróg żółciowych.

Produkty niedozwolone w diecie:
•Tłusty ser, mocno przyprawione gatunki serów, fromage, krówki,
•Gruboziarniste produkty zbożowe, zarodki pszenne, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, orzechy, migdały
•Świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka,
•Słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki),
•Niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, awokado,
•Ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji, majonez,
•Mocna kawa ziarnista, napoje gazowane, alkohol,
•Tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane na tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, móżdżek, skórki drobiowe,
•Wszystkie tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, parówki, kaszanka,
•Tłusty rosół, sosy masłowe, wywary z kości,
•Smalec, łój, słonina, margaryny twarde,
•Karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju,
•Frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki,
•Cebula, czosnek, kapusta biała, czerwona, włoska, groch, fasola, soja,
•Jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica na słoninie, żółtka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EnglishItalianPolish