662-459-404 [email protected]
Wolne Rodniki2

WOLNE RODNIKI

WOLNE RODNIKI

 

Wolne rodniki są to wysoce aktywne cząsteczki , powstałe jako produkt metabolizmu oksydacyjnego komórek. Mają krótki czas półtrwania, mają jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Do wolnych rodników należą: -anionorodnik ponadtlenkowy, -tlen singletowy, -nadtlenek wodoru, -tlenek azotu, -rodnik hydroksylowy, -rodn

Wolne rodniki są to wysoce aktywne cząsteczki , powstałe jako produkt metabolizmu oksydacyjnego komórek. Mają krótki czas półtrwania, mają jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Do wolnych rodników należą: -anionorodnik ponadtlenkowy, -tlen singletowy, -nadtlenek wodoru, -tlenek azotu, -rodnik hydroksylowy, -rodnik wodoronadtlenkowy.

Cząsteczki te w niewielkiej ilości są nawet pomocne w wytwarzaniu energii (ATP). Mogą też brać udział w wytwarzaniu hormonów. Chronić przed zakażeniami.

Powstają w każdym żywym organizmie. Stanowią , można powiedzieć, niebezpieczeństwo, gdy jest ich zbyt wiele… kiedy możemy przypuszczać, że jesteśmy w grupie zwiększonego ryzyka ich powstawania. Czyli gdy zbyt długo jesteśmy narażeni na czynniki wywołujące ich nadmierne powstawanie.

A kiedy powstają ROS? ROS czyli reaktywne formy tlenu

-pod wpływem stresu -promieniowania UV -dymu tytoniowego -niewłaściwej diety -gdy spożywa się alkohol -przy działaniu substancji toksycznych

Mogą wnikać do komórek i sieją spustoszenie… uszkadzają DNA, przez to powstają nowe, nie do końca właściwe komórki (udział w nowotworzeniu), powstają mutacje genetyczne, jeżeli nie zostanie to naprawione przez naprawcze DNA- jest powielane i po czasie dochodzi do uszkodzenia kolagenu, elastyny, włóknienia naczyń krwionośnych.

UZNAJE SIĘ TO DZIAŁANIE ROS ZA PRZYCZYNĘ STARZENIA!!!!

JAK WIĘC TEMU ZAPOBIEC?

Należy dostarczyć do walki z wolnymi rodnikami- inhibitorów reakcji , w której mają szansę powstawać. A więc : ANTYUTLENIACZY= ANTYOKSYDANTÓW

Najsilniejsze antyutleniacze to: vit.C, vit.E, beta-karoten.

Selen, luteina, rozmaryn, lebiodka, oregano, szałwia, zielona herbata, owies, likopen, czerwone wino- o resweratrolu niedługo.

Selen- występuje w czosnku, cebuli, grzybach, ryżu, łuskanych ziarnach pszenicy.

Luteina- kukurydza, szpinak

Likopen- pomidory, nawet więcej w przecierze pomidorowym, ketchupie (domowej roboty) , zupie pomidorowej, różowych grejpfrutach, arbuzie

Co mogą powodować wolne rodniki:

-miażdżycę

-zawał serca

-udar mózgu

-nowotwory

-wiele chorób m.in. ch.Alzheimera

-starzenie się organizmu- o telomerach – w temacie „starzenie”

BIBLIOGRAFIA WALDEMAR PLACEK DIETA W CHOROBACH SKÓRY

DIETETYKA AGNIESZKA GULIGOWSKA

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EnglishItalianPolish