662-459-404 [email protected]
Ryze

Trochę o ryżach

Ryż brązowy

Dzięki zawartości łuski (tak jak w przypadku ziaren zbóż tak i w przypadku ryżu jest ona bardzo cenna) jest niezwykle bogaty w liczne składniki odżywcze, takie jak: błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Pamiętajmy jednak, że należy go jednak dłużej gotować niż ryż biały. Ale tak to już jest z wartościową żywnością, nic nie przychodzi szybko.
Ma charakterystyczny orzechowy posmak. Sprawdzi się jako dodatek do mięs i farszów. Wskazany przy wielu chorobach, takich jak cukrzyca. Poza wszystkim poprawia perystaltykę jelit, doskonale odżywia i nasyca.

Ryż czerwony

Jest to ryż, który jest niełuskany, kolorem i fakturą bardzo podobny do brązowego. Zawiera cenne składniki odżywcze. Na naszym rynku ciągle jest jeszcze nieco droższym rarytasem. Należy go również gotować nieco dłużej.

Ryż czarny

Powszechnie jest nazywany także dzikim. Ryż ten również jest niełuskany, tak jak jego czerwona i brązowa odmiana, jego główną zaletą jednak jest to, że jest to ryż o dużej zawartości składników odżywczych. Po ugotowaniu zmienia barwę na fioletową. Możemy go podać bardzo efektownie. My proponujemy udekorować jadalnymi kwiatami, dodać sałatki i grillowane mięso.

Ryż żółty (z kurkumą)

To ryż, do którego podczas gotowania dodaje się kurkumę, jest szczególnie popularny w krajach azjatyckich. Proponujemy ugotować go na mleku (także nienabiałowym), posłodzić cukrem kokosowym i polać sokiem malinowym lub odrobiną dżemu naturalnego czy udekorować łyżeczką czekoladowej pasty pozbawionej oleju palmowego.

Ryż biały

Jest to chyba najbardziej popularna odmiana. Ma delikatny smak. Podawany jest procesowi tzw. polerowania, przez co nie jest bogaty w składniki odżywcze. Jego czas gotowania jest krótki – wynosi zaledwie kilkanaście minut. Dobrze się sprawdza przy niestrawnościach, problemach żołądkowych i jelitowych, po operacjach. Jest delikatny bo zawiera mało błonnika, więc nie drażni a uspokaja przewód pokarmowy. Doskonały jest też kleik!
Oczywiście takie działanie występuje gdy zje się go osobno lub z delikatną potrawką z kurczaka.

biokurier i ja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EnglishItalianPolish