662-459-404 [email protected]
Beauty Concept Skin Aging. Anti-aging Procedures, Rejuvenation, Lifting, Tightening Of Facial Skin

Starzenie

STARZENIE

Każdy z nas chciałby zachować młodość do końca życia. Ten kult młodości jest trochę przerażający, ale szczęśliwie tylko w niektórych środowiskach zmarszczki są prawie faux pas. Trzeba zaraz pozbyć się ich w gabinetach dermatologii estetycznej, czy chirurgii plastycznej. Nie deprecjonuję osób, które korzystają z ich usług gdyż jak sami na sobie dostrzegamy upływ czasu… jest to raczej niemiłe doświadczenie… i zaczynamy rozumieć… 
 a kto nie potrafi się z tym faktem pogodzić, jest mu okrutnie źle, zaczyna mieć pewnie problemy społeczne, towarzyskie, czy jest skłonny nawet do uzależnień- no to już z dwojga złego lepiej niech już idzie do tego gabinetu, poczuje się dla siebie ważny i piękniejszy…
Temat dość nieudolnie rozpoczęty  ale przebrnęliśmy przez wstęp, który był zawsze moją piętą Achillesową przy wypracowaniach szkolnych…  takie wspomnienia starych czasów… i wszystko już mamy: stare czasy, wspomnienia, upływ czasu, zmarszczki- wszystko ładnie układa się w całość by rozpocząć temat:
A TEMATEM JEST: CO TAKIEGO ZMIENIA SIĘ W NASZYM ORGANIZMIE I CZY MOŻEMY TEMU ZAPOBIEC?
Proces starzenia polega na utracie z biegiem czasu, zdolności do całkowitej odnowy. Jest efektem dwóch nakładających się na siebie procesów: starzenia fizjologicznego (przez działanie czynników wewnętrznych) i tego, które jest wynikiem działania środowiska (wpływ czynników zewnętrznych).
Te wewnątrzpochodne czynniki, to te, na które nie mamy wpływu: genetyczne, hormonalne, i związane z tzw. „zegarem biologicznym” komórek. Zewnątrzpochodne to: dieta, palenie papierosów, promieniowanie UV, niehigieniczny tryb życia.
Wszystko to i działający na naszą niekorzyść, stale upływający czas, powoduje zmiany we wszystkich partiach skóry. Czyli: na poziomie naskórka: -ścieńczenie naskórka -zmniejszona liczba melanocytów -spadek zdolności regeneracyjnych, na poziomie skóry właściwej -zmniejszenie ilości naczyń krwionośnych i kolagenu, na poziomie podskórnej tkanki tłuszczowej -dochodzi do jej zaniku.

No i mamy powody wystąpienia zmarszczek.
Ostatnio sporo się mówi o telomerach. Czy one też wiążą się ze starzeniem? Telomery są fragmentami chromosomów, zabezpieczające przed mogącymi wystąpić błędami w czasie kopiowania. Przy każdym podziale telomer ulega skróceniu a ilość tych procesów jest zaprogramowana. Jest to biologiczny licznik.
Natomiast komórki, których telomery są naprawiane- żyją wiecznie… Do nich na razie możemy zaliczyć tylko dwie grupy: komórek macierzystych i niestety nowotworowych…
No i co mają wspólnego z procesem starzenia- wolne rodniki.
Gdy stajemy się coraz starsi „akumulator” komórkowy w postaci mitochondriów- ulega wyczerpaniu- a tam powstaje energia. Gdy te mitochondria już nie są tak wydolne, wolne rodniki, produkty metabolizmu oksydacyjnego komórek, gromadzą się i niszczą komórki od wewnątrz. -> patrz temat „wolne rodniki”
Czyli ważne w procesie starzenia: zmniejszenie wytwarzania energii w mitochondriach i zwiększanie ilości uszkodzeń komórkowych.
Komórka nie chce poddać się bez walki- po to ma dysmutazę ponadtlenkową, peroksydazę glutationową i katalazę, no i przeciwutleniacze, które dostarczamy wraz z pożywieniem- które oddają elektron wolnemu rodnikowi, w ten sposób inaktywując go.

REASUMUJĄC BY POMÓC SKÓRZE ZACHOWAĆ ZDROWY, MŁODY WYGLĄD, WARTO SIĘGNĄĆ PO:
– DIETĘ ZBILANSOWANĄ, BOGATĄ W PRZECIWUTLENIACZE -ĆWICZENIA FIZYCZNE A JUŻ NIE SIĘGAĆ PO PAPIEROSY I INNE UŻYWKI

CZYLI WSZYSTKO CO DOSKONALE WIEMY 
BĄDŹMY ZATEM WRESZCIE KONSEKWENTNI!!! 
NAWET DLA WŁASNEJ PRZYJEMNOŚCI PATRZENIA NA SWOJE ODBICIE W LUSTRZE!!!

Czyli???…. a tak konkretnie?

Postarza nas:
1- zakwaszenie:
PRODUKTY ZAKWASZAJĄCE:
– zbożowe: pieczywo, mąka, kasze, makarony
– jaja
– mięso, wędliny, ryby
– masło, śmietana
– tłuszcze
– cukier, słodycze
PRODUKTY ODKWASZAJĄCE:
– mleko, twaróg, sery
– ziemniaki
– warzywa i owoce

2- złe trawienie
3- brak błonnika
4- brak antyutleniaczy

Jakie MOGĄ być tego widoczne konsekwencje…
– gdy zakwaszenie: sucha skóra, bóle stawów, zmęczenie, łamliwe paznokcie, cienkie, wypadające włosy
– gdy złe trawienie: zaparcia, wzdęcia, zgaga, łamliwe paznokcie, trądzik, ziemista cera, zmęczenie
– gdy brak błonnika: zaparcia, ból brzucha, wzdęcia, cienkie linie nad brwiami, tycie, zmęczenie
– gdy brak antyutleniaczy: siwieją włosy, wczesne zmarszczki, wiotczeje skóra, problemy z pamięcią

Tak, do tego może dojść w związku ze złą dietą…
Nie analizując przykładów związanych z dziedziczeniem oraz wrodzonymi chorobami…

Zawsze jednak można organizmowi i sobie 🙂 pomóc w walce w ewentualnie z już zaistniałym, bez naszego wpływu, problemem, stosując ZDROWĄ DIETĘ!!!

BIBLIOGRAFIA: WALDEMAR PLACEK DIETA W CHOROBACH SKÓRY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EnglishItalianPolish