662-459-404 [email protected]
Zak

PRODUKTY ZAKWASZAJĄCE I ODKWASZAJĄCE

ZAKWASZAJĄCE:
– PRODUKTY ZBOŻOWE: PIECZYWO, MĄKA, KASZE, MAKARONY
– JAJA
– MIĘSO, WĘDLINY, RYBY
– MASŁO, ŚMIETANA
– CUKIER, SŁODYCZE

ODKWASZAJĄCE:
– MLEKO, TWARÓG, SERY
– ZIEMNIAKI
– WARZYWA I OWOCE

Już Werdburg ogłosił, że jedzenie wszystkiego co sprzyja alkalizacji- służy naszemu zdrowiu.
Za to nowatorskie myślenie, otrzymał w latach 30-tych ubiegłego wieku, nagrodę Nobla.

A z historii naszej ludzkości wiemy, że obecność mięsa na stołach, świadczyła o wysokim statusie ekonomicznym.
Wtedy uznawało się mięso za jedyne właściwe i najlepsze białko.
A przecież co powstawało z biedy jak pizza, polenta, jest wyśmienite i zdrowe, tylko nie w wersji sklepowej!!!
Dzięki obecnej wiedzy wiemy już, że tłuszczy nie należy eliminować, ale sięgać po te lepsze czyli: oleje, oliwy, orzechy, tłuste ryby.
A mięso można zamienić na białko roślinne o czym przekonują wegetarianie czy bardziej radykalni weganie.

NIE CHCĘ WCHODZIĆ W DYSKUSJĘ ŚWIATOPOGLĄDOWO- ETYCZNĄ jednak jest prawdą,
że jedząc warzywa strączkowe dostarczymy sporo białka.

Co jest jednak „za” białkiem mięsa. Ano to, że ma dobrze przyswajalne przez nas żelazo i vit. B12. I smak, za którym weganie czy wegetarianie tęsknią,
o czym świadczy wieczne szukanie zamienników, dzięki którym zbliżyć się mogą do podobnych walorów smakowych.
Fe mamy też w pietruszce czy jajkach i roślinach zielonych, soczewicy. Z vit B12 – nie znajdziemy jej w produktach roślinnych… WEGETARIANIE sobie poradzą bo jest też w żółtku jaja, mleku, serach.
U osób w ogóle niejedzących produktów pochodzenia zwierzęcego może wystąpić niedobór składników mineralnych takich jak: cynk, żelazo i miedź.
(o nich więcej w kolejnych wpisach)

Co do pieczywa!
Oczywiście najlepiej byłoby wykonywać je samodzielnie.
Wtedy dokładnie wiemy co jest w składzie a gdy kupne- pozostaje nam być ufnymi, że firma pisze uczciwie z czego wyprodukowała ten chleb czy bułki.
Pewne jednak jest, że chleby czy kanapki fast-foodowe nie są dobrym wyborem, dużo w nich zawartości soli i innych zmiękczaczy, barwników- czyli sporo chemicznych związków by kanapki wyglądały zachęcająco.
Wybierajmy ze znanych nam źródeł- najlepiej z tych zakładów niekomercyjnych.

A kasze, ryże czy owsianka jest dobrym wyborem, mającym sporo błonnika więc sięganie po nie , nie jest tragiczną wersją a wręcz przeciwnie. Zdrowym wyborem na śniadanie: polecane przeze mnie owsianka czy kasza jaglana z owocami.

Jednak rada moja jest taka:
Jeść w większej ilości produkty roślinne: warzywa, owoce, oleje.
Ograniczać do mniejszych ilości spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego.

Taka dieta, bardziej wegetariańska, hamuje procesy zapalne w organizmie i korzystnie wpływa gdy borykamy się z chorobami autoimmunologicznymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

EnglishItalianPolish