662-459-404 [email protected]
Pokrzywka

Pokrzywka (urticaria)

Pokrzywka należy do najczęstszych chorób skóry.

Urticaria w języku angielskim służy do opisu wykwitu jak i choroby. W łacinie podział jest bardziej przejrzysty. Wykwit- Urtica-to zmiana wyniosła, rumieniowa, zwykle swędząca, która utrzymuje się krócej niż 24h. Utrzymywanie się pojedynczych wykwitów dłużej niż 24h świadczy o pokrzywce z zapaleniem naczyń. Choroba- urticaria- charakteryzuje się zmianami pod postacią obrzęku (bąble) skóry i błon śluzowych.
Wyróżnia się wiele odmian pokrzywki o różnej etiopatogenezie i przebiegu klinicznym.
Powszechnie przyjęty podział pokrzywek uwzględnia:
-pokrzywkę ostrą- zmiany utrzymują się do 6 tygodni
-pokrzywkę przewlekłą- zmiany utrzymują się powyżej 6 tygodni
Jest też pokrzywka nawracająca – utrzymywanie zmian powyżej 24h niekoniecznie związane z zapaleniem naczyń.

Naprawdę temat jest bardzo rozległy więc wybiorę wg mnie najciekawsze:
Pokrzywka kontaktowa
Pokrzywka cholinergiczna
Pokrzywka adrenergiczna
Pokrzywka aspirynowa

Ale najpierw napiszę o przyczynach pokrzywki ostrej:

1. Leki
Penicyliny (najczęstsza przyczyna, a głównie w postaci parenteralnych)
Kwas acetylosalicylowy , NLPZ (niesterydowe leki przeciwzapalne)
Enzymy (np. w substytucji trzustkowej)
Cefalosporyny, sulfonamidy
Kwas paraaminosalicylowy
Izoniazyd
Barbiturany
Meprobamat
Karbamazepina
2. Ekstrakty alergenowe
Stosowane w diagnostyce i odczulaniu
3. Preparaty krwiopochodne
4. Hormony
Insulina
ACTH
5. Obce białka
Antytoksyny
Preparaty ze świeżych komórek
Szczepionki
6. Witaminy
Tiamina
Ryboflawina
7. Czynniki powietrzno pochodne (rzadko)
Pyłki
Perfumy
Kurz
8. Pokarmy
Zwierzęta:
-Ryby
-Skorupiaki
-Niektóre mięsa (baranina)
-Sery żółte (zawierające grzyby
Owoce:
-truskawki
-agrest
-owoce cytrysowe
-kiwi
Warzywa:
-fasola i groszek
-pomidor
-korzeń selera
-koper
Orzechy:
-orzechy włoskie
-orzeszki ziemne
Różne:
-kakao
-czekolada
-wino
-liczne przyprawy
9. Antygeny owadów:
Jad pszczoły, osy lub szerszenia
10. Zakażenia lub inwazje pasożytnicze:
Pasożyty (robaki, świerzb, inne)
Mononukleoza zakaźna
WZWB
Inne ostre infekcje

A spośród pokrzywek najczęstszą jest pokrzywka ostra. Większość przypadków powstaje w wyniku zadziałania pojedynczego czynnika zewnętrznego, jednak niestety w większości trudne jest zidentyfikowanie przyczyny w sposób nie budzący wątpliwości.

POKRZYWKA KONTAKTOWA
Bezpośrednia miejscowa reakcja skóry na alergen lub substancję drażniącą. Początkowo: miejscowy rumień i obrzęk- powstający w ciągu jednej godziny i znika po kilku godzinach.

Jeżeli jest opóźniony początek, długotrwałe utrzymywanie się zmian oraz zaburzenia ze strony innych narządów sugerują mechanizm immunologiczny!!!

Rozpoznanie zazwyczaj ustala się na podstawie wywiadu.

POKRZYWKA CHOLINERGICZNA

Wysiewy drobnych swędzących grudek na podłożu rumieniowym prowokowane przez wysiłek fizyczny i stres emocjonalny.

Ta pokrzywka jest najtrudniejszą do rozpoznania.
Na tę przypadłość cierpią niektórzy sportowcy.

A lekiem, który wydaje się być najskuteczniejszym jest z grupy leków przeciwhistaminowych, hydroksyzyna.

POKRZYWKA ADRENERGICZNA

Tutaj typowa jest obecność bąbli otoczonych białą obwódką.
Postać ta jest bardzo rzadka. Najczęstszym czynnikiem prowokującym jest stres.

POKRZYWKA ASPIRINOWA

Pokrzywka wywołana przez aspirynę i dodatki pokarmowe.
Czynniki sprawcze: aspiryna, NLPZ, dodatki do żywności: benzoesany, sulfaty, glutaminian jednosodowy, tetra-butylo-metoksyfenol, bis (tetra-butylo)-p-metoksyfenol, barwnik azowy tartrazcukier, sól.yny, amarant, żółcień zachodu słońca.
Może wystąpić wrażliwość na barwnik przy braku reakcji na aspirynę.

Obraz kliniczny nie różni się od występującego w pokrzywce idiopatycznej.
Leczeniem jest dieta eliminacyjna. Całkowite wykluczenie wędlin i konserw.
Można jeść: mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, ser biały chudy, olej roślinny, ryż, ziemniaki, pieczywo,
niektórzy stosują schemat leczenia: przestrzeganie diety w pierwszym tygodniu, w drugim nie ogranicza się diety, w trzecim ponownie zalecana jest dieta. Obserwuje się czy dieta prowadzi do ustąpień wykwitów. A prowokacja w trzecim- do ich nawrotu.
Taka prawidłowość pozwala na postawienie rozpoznania.
Wtedy warto już ściśle przestrzegać diety!!!

Bibliografia:
Dermatologia O. Braun-Falco
Dieta w chorobach skóry W.Placek
Podręcznik chorób alergicznych J.Wirth
Leksykon Dermatologiczny A.Kaszuba i Z. Adamski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EnglishItalianPolish