
Miedź
Miedź Cu
Miedzi, cynku i żelaza może zabraknąć w diecie wegetarian i wegan. Miedzi, cynku i żelaza może zabraknąć w diecie wegetarian i wegan.
Dziś omawiamy miedź- Cu. Dziś omawiamy miedź- Cu.
Zawartość miedzi w glebie, jak cynku, spadła, co zmniejsza jej ilość dostępną dla roślin.
W związku z tym dużo ludzi nie zjada dostatecznej ilości pokarmów ją zawierających.
Z drugiej strony, coraz częstsze stosowanie miedzianych rur wodociągowych zwiększa prawdopodobieństwo nadmiernego spożycia miedzi, szczególnie jeśli dieta jest uboga w cynk.
Ponieważ te dwa mikroelementy konkurują o ten sam cykl przemian, niedobór cynku pozwala na lepsze wchłanianie miedzi.
DOSTĘPNOŚĆ W POŻYWIENIU
-ZIARNA ZBÓŻ
-OWOCE MORZA
-WĄTROBA
-NASIONA WARZYW STRĄCZKOWYCH
-ORZECHY
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE
Niezbędna do transportu żelaza,
konieczna do syntezy barwników skóry i włosów.
WAŻNE!!!
Wchłanianie miedzi zmniejsza się w obecności witaminy C, cynku, wapnia, manganu, molibdenu, wielu toksycznych substancji takich jak: rtęć lub ołów.
Miedź może być magazynowana więc nie musi być jedzona codziennie.
JEŻELI SPOŻYWASZ ZBYT MAŁO
Niedobór miedzi często występuje z niedoborem żelaza i może zaostrzyć przebieg anemii z niedoboru żelaza. Niedobór miedzi często występuje z niedoborem żelaza i może zaostrzyć przebieg anemii z niedoboru żelaza.
KIEDY WZRASTA ZAPOTRZEBOWANIE
-jeżeli stosujemy suplementację cynku
CZY NADMIAR MOŻE BYĆ SZKODLIWY
-objawy łagodnego zatrucia miedzią to : zmęczenie, drażliwość, depresja, problemy z nauką
-nadmierne spożycie powoduje biegunkę, wymioty, uszkodzenie wątroby i odbarwienie skóry i włosów
KORZYSTNE POŁĄCZENIE :
Organizm może lepiej wykorzystać miedź, jeżeli w pożywieniu jest dostępny w wystarczającej ilości: cynk, żelazo, kobalt.
STOSOWANIE SUPLEMENTACJI
Suplementy Cu nie są zalecane!!! ,ponieważ już przy stosunkowo małej dawce może pojawić się działanie toksyczne!!!
Chcąc stosować preparaty multimineralne, należy wybierać te, które zawierają niewielką ilość miedzi, pozostającą w równowadze z zawartym w nich cynkiem.
ŹRÓDŁA POKARMOWE BOGATE W MIEDŹ
-ostrygi 7,6 mg/100g
-wątroba jagnięca 5,5 mg/100g
-drożdże piwne 3,3 mg/100g
-oliwki 1,6 mg/100g
-suszona soczewica 0,76 mg/100g
-mąka żytnia 0,3 mg/100g
-orzechy arachidowe 0,27 mg/100g
-awokado 0,21 mg/100g
-suszone śliwki 0,2 mg/100g
PROPOZYCJA NA DANIE ZE ZDROWYMI TŁUSZCZAMI A PRZY OKAZJI MOŻNA ZADBAĆ O POZIOM MIEDZI W SWOIM ORGANIZMIE 😉
GUACAMOLE
-awokado
-sok z jednej cytryny
-1 ząbek czosnku
-1 drobno posiekany szczypior lub utarta mała cebulka
-1 duży pomidor, obrany ze skórki, wypestkowany i grubo pokrojony
-1/2 łyżeczki chili
-sos tabasco do smaku
-3 łyżki posiekanych liści kolendry
-sól, pieprz
Awokado z sokiem z cytryny rozgnieść, dodać resztę składników i wymieszać dokładnie na jednolitą masę.