662-459-404 [email protected]
Kiwi

Kiwi

KIWIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII 😀

Z kiwi muszą zrezygnować alergicy i ci, którzy cierpią na tzw. nietolerancję fruktozy. Jeśli ktoś ma tzw. alergię krzyżową, powinien uważać na ten owoc. U osób uczulonych na lateks, bardzo prawdopodobnie, że po zjedzeniu kiwi, banana lub awokado, wystąpi reakcja uczuleniowa.

Koktajl orzeźwiający
– 5-6 różyczek surowego brokuła
-1 owoc kiwi
– 1 pomarańcza
– 200 ml jogurtu naturalnego lub wody

Kiwi fruit on wooden background with copy space

Roślina wydająca owoce kiwi pochodzi z Chin, gdzie już tysiąc lat temu była znana pod nazwą yang tao. W tej chwili kiwi uprawia się w Nowej Zelandii, a także Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Obecna nazwa pojawiła się dopiero w XX wieku, a wzięła się od skórki owocu, przypominającej upierzenie ptaka kiwi, występującego w Nowej Zelandii.

Owoc kiwi – kalorie. Ile kalorii ma kiwi?
Kiwi jest niskokaloryczne. Jeden owoc zawiera około 40-50 kcal. 100g kiwi to około 60 kcal. i aż 2g błonnika.

Ze względu na swoje wyjątkowe walory odżywcze owoc kiwi zaliczany jest do grupy tzw. superfoods. W ten sposób nazywana jest żywność, której spożywanie ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Jakie witaminy ma kiwi?
Owoce kiwi zawierają mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminy C, K i E.
Jedna sztuka pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.
Za szczególne właściwości kiwi, odpowiedzialna jest witamina E, której występowanie w innych owocach należy do rzadkości. Witamina E to naturalny antyoksydant, chroniący komórki przed wolnymi rodnikami i procesem starzenia.
Kiwi stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego, karotenoidów i potasu, stabilizującego ciśnienie krwi i regulującego rytm serca.
Jedząc te owoce dostarczamy do naszego organizmu także magnez, miedź, wapń i mangan.
Ciekawostka: Kiwi bardzo dobrze zachowuje wartości odżywcze i znosi długie przechowywanie. Nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim około 90% witaminy C.
Czytaj też: Biotyna (witamina H) – właściwości, działanie, występowanie, dawkowanie

Fresh kiwi fruits on stone table

Kiwi – właściwości odżywcze
Zarówno miąższ, jak również pestki kiwi zawierają cenne składniki odżywcze.
W pestkach znajdują się kwasy Omega-3, które nie tylko spowalniają starzenie się komórek, ale wpływają pozytywnie na układ krwionośny. To one obniżają ryzyko zawału serca i wzmacniają pamięć.
Ze względu na bogate wartości odżywcze, kiwi znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Te owoce wykorzystuje się w produkcji szamponów, żeli do kąpieli, balsamów do ust i wielu innych kosmetyków. Pestki kiwi, wykorzystuje się do produkcji peelingów, a kwasy zawarte w owocach mają zastosowanie w kremach i maseczkach.
Kiwi wartości odżywcze (w 100 g): białko ogółem – 1.14 g, błonnik – 3.0 g, tłuszcz – 0.52 g, wartość energetyczna – 61 kcal, węglowodany – 14.66 g (w tym cukry proste 8.99)
Kiwi witaminy (w 100g): Kwas foliowy – 25 µg, Niacyna – 0.341 mg, Ryboflawina – 0.025 mg, Tiamina – 0.027 mg, Witamina A – 87 IU, Witamina B6 – 0.063 mg, Witamina C – 92.7 mg, Witamina E – 1.46 mg, Witamina K – 40.3 µg
Kiwi minerały (w 100g): Cynk – 0.14 mg, Fosfor – 34 mg , Magnez – 17 mg, Potas – 312 mg, Sód – 3 mg , Wapń – 34 mg, Żelazo – 0.31 mg

Owoc kiwi – właściwości zdrowotne
Regularne jedzenie owoców kiwi ma niezwykle pozytywny wpływ dla zdrowia człowieka.
Zawarte w tych owocach przeciwutleniacze i witaminy chronią wzrok przed uszkodzeniem i mogą ocalić oczy przed jaskrą, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Spożywanie owoców kiwi wpływa na poprawę jakości snu oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi nawet o 15 proc., przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu.
Systematyczna konsumpcja owoców kiwi może łagodzić objawy astmy i korzystnie wpływać na perystaltykę jelit, redukując dolegliwości układu pokarmowego.
Owoce zawierają dużo błonnika, pomocnego w zaparciach.
Owoce mają też właściwości moczopędne, pobudzające wydalanie z organizmu sodu i wody.
Owoce kiwi, dzięki zawartości serotoniny, mogą mieć działanie antydepresyjne. Inozytol, alkohol cukrowy zawarty w kiwi, może być wykorzystywany w leczeniu depresji.
Wiadomo, że regularne spożywanie owoców kiwi dobroczynnie wpływa na koncentrację i sprawność umysłową. Dzięki dużej zawartości potasu, systematycznie spożywane owce kiwi mają wpływ na dotlenienie móne w zwykłej diecie, hamują sklejanie się płytek krwi, w związku z czym zapobiegają zakrzepom. Co więcej, obniżają poziom trójglicerydów.

AUTOR: Bruno Brześciński

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

EnglishItalianPolish