662-459-404 [email protected]
Hummus2

HUMMUS

Co to jest hummus?
Hummus to przysmak z Rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca – orientalna odmiana grochu (wyjątkowo bogata w białko) z dodatkiem pulpy sezamowej, która nadaje jej niepowtarzalny smak.


HUMMUS to świetny produkt dla wegetarian, ale nie tylko – także dla wszystkich, którzy po prostu dbają o swoje zdrowie i uważają na to, co jedzą. Stanowi bardzo dobre źródło kalorii – 100 g humusu przygotowywanego w domu to 177 kcal. Produkt ten to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych, m.in. manganu.
Burak zwyczajny – jak go uprawiać w zgodzie z naturą?
Hummus z burakiem to wersja bliskowschodnia, nie tak popularna jak tak klasyczna, ale również bardzo lubiana. Pieczony burak nadaje potrawie piękną amarantową barwę i przyjemnie słodki smak.

Jak przygotować hummus buraczany?

Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia buraka: ok. 40 minut

Składniki:
1 puszka odsączonej ciecierzycy 400 g (zachowaj płyn),
2-3 łyżki tahiny,
ząbek czosnku,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek,
1 mały burak,
2 łyżeczki za’ataru (opcjonalnie).
Buraka umyj, przekrój na pół, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękki przy nakłuciu. Ostudź, obierz, pokrój na części.

W misce zmiksuj blenderem odsączoną ciecierzycę z odrobiną płynu, tahiną, czosnkiem, kawałkami buraka i sokiem z cytryny. Jeżeli masa jest za sucha, możesz dodać więcej płynu, ale rób to ostrożnie. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, wyłóż do miseczki.
Przed podaniem polej oliwą i posyp za’atarem lub drobno posiekaną pietruszką.

Przepis pochodzi z numeru 1/2018 drukowanej wersji Biokuriera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

EnglishItalianPolish