662-459-404 [email protected]
Dodatek

dodatek do tematu: ‚o suplementach’…

’12 szkodliwych składników suplementów z apteki – to Cię zaskoczy.

To, co można kupić w aptece zawsze jest zdrowe? Niekoniecznie. Poniższe składniki znajdziesz w wielu preparatach, witaminach, syropach, tonikach i tabletkach. Często tam, gdzie się ich nie spodziewasz…

Suplementy wolne od cukru
•Słodziki – aspartam, acesulfam K, sacharynian sodu, syrop glukozowo-fruktozowy. Są odpowiedzialne za epidemię otyłości (szczególnie wśród najmłodszych), łączy się je z alergiami, rakiem, chorobami skóry. Sacharynian sodu czy acesulfam K są zakazane w wielu państwach UE a osoby, które spożywają dużo syropu glukozowo-fruktozowego są bardziej narażone na cukrzycę, miażdżycę, a nawet uszkodzenie wątroby. Zadziwiające, jak często można je znaleźć w preparatach z witaminami. Szczególnie tych dla dzieci! Nie wierzysz? Następnym razem podczas wizyty w aptece zerknij na skład tabletek musujących, syropu czy lizaków z witaminami.

•Jednak nie wszyscy producenci mają tak dużą fantazję. Jeszcze częściej w witaminach i suplementach diety ląduje zwykły cukier (sacharoza). Wielu nazywa dziś go „białą śmiercią” z uwagi na wysoką szkodliwość dla organizmu i zerowe właściwości odżywcze. To jedna z głównych przyczyn otyłości wśród dzieci i dorosłych, próchnicy, cukrzycy i chorób układu krążenia; może zaburzać wchłanianie witamin. Mimo to, niektórzy producenci suplementów dodają go do pastylek, syropów i drażetek.

•Regulatory kwasowości są niezbędne tam, gdzie producenci dodali dużo cukru, słodzika i syntetycznych wypełniaczy. Dzięki regulatorom smak jest „do przełknięcia”. Jednak mają one też konkretne działanie na nasz organizm i to niestety wcale nie pozytywne. Wodorowęglan sodu alergizuje, węglan wapnia w dużych dawkach wywołuje zaparcia i problemy jelitowe a syntetyczny kwas cytrynowy powoduje zgagę.

Wypełniacze, nabłyszczacze – czy mogą szkodzić?
•Nabłyszczacze, wypełniacze i „poprawiacze konsystencji” to kolejne substancje, które można znaleźć w wielu suplementach. Szczególnie dotyczy to tabletek i drażetek. Karboksymetyloskrobia sodowa to wypełniacz, który fermentując w jelitach wywołuje biegunki i gazy (podobnie działa guma ksantanowa i guma guar). Z przeprowadzonych we Włoszech testów na świniach wynika też, że jedna z dwóch stosowanych w tabletkach form dwutlenku tytanu (anataz) po wystawieniu na słońce niszczyła naskórek. W suplementach zwiększa ryzyko chorób jelit i stanów zapalnych.

•Difosforany to dodawane do wielu tabletek emulgatory, które mogą wpływać prawidłowy metabolizm a do tego zmniejszać przyswajanie wapnia, żelaza i magnezu!

Unikasz mięsa? Jak wybrać suplementy przyjazne wegetarianom i weganom.
•Może cię zaskoczyć, że w wielu suplementach znajdziesz szelak. To substancja produkowana z odchodów owadów żyjących na drzewach szelakowych. Produkuje się z niego werniks, lakiery do paznokci, kleje, kit do okien, lakiery i…nabłyszcza się nim otoczkę suplementów, które mają mieć działanie prozdrowotne.
•Zastanawiałeś się kiedyś, jak producenci uzyskują powłokę kapsułek z witaminami? Najczęściej to pozyskiwana ze skór i kości świń żelatyna wieprzowa. Wegetarianie powinni sięgać raczej po kapsułki roślinnego pochodzenia.

Inne popularne wypełniacze suplementów
•Stearynian magnezu w składzie suplementu może zmylić. W końcu to chyba dobrze, jeśli w preparacie znajduje się magnez? Niestety, nie w tym wypadku. Stearynian magnezu to chemiczny związek, którego nasz organizm nie trafi. Może więc osadzać się na ścianach jelit tworząc nieprzepuszczalną powłokę, kumulować się w organizmie a przez to hamować wchłanianie substancji odżywczych. „Przytępia” też działanie układu odpornościowego. Stearynian magnezu (czasem w składzie znajdziemy go jako „sole magnezowe kwasów tłuszczowych”) dodaje się do tabletek, bo dzięki niemu są gładsze i nie lepią się w opakowaniu lub przy produkcji.
•Stosowane w suplementach jako konserwanty i stabilizatory fosforany, można znaleźć też w napojach gazowanych, wędlinach i serach dla zwiększenia ich ilości i poprawy wyglądu. Według badaczy we współczesnej diecie wraz z przetworzoną żywnością dostarczamy ich sobie zbyt wiele a zbyt dużo fosforanów może sprzyjać alergiom i niewydolności nerek i przedwczesnemu starzeniu się organizmu. A przecież witaminy i minerały powinny pomagać… Wybieraj te bez konserwantów i stabilizatorów, jak Naturalna Witamina C czy Magnez.
•Utwardzony olej sojowy to jeden z najpopularniejszych wypełniaczy stosowanych w kapsułkach (np. z witaminą E czy tranem). To dokładnie ten tłuszcz, którego powinniśmy unikać w diecie! Rafinowane, utwardzane oleje są bardzo niekorzystne dla zdrowia: zwiększają szansę zawału, ciśnienie krwi i chorób serca. Blokują też wchłanianie korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych i mogą źle wpływać na układ nerwowy.

•Zielone, fioletowe, czerwone i różowe tabletki to w aptece norma. Jak uzyskuje się te piękne kolory? Za pomocą sztucznych barwników i aromatów, takich jak alergizująca żółcień pomarańczowa, wywołująca raka wątroby żółcień chinolinowa, wytwarzana z owadów koszenila czy podrażniający tlenek żelaza.

•Kolejne niepotrzebne w składzie suplementów substancje to sztuczne aromaty. Odpowiadają one średnio za 11,5 % wszystkich alergii. Do syntetycznych suplementów producenci są zmuszeni dodawać syntetyczne aromaty, nie zważając na to, że u wielu osób podatnych na alergie powodują wysypki, podrażnienia, mdłości, katar czy swędzenie skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

EnglishItalianPolish