662-459-404 [email protected]
Diets Na Ha

Dieta w HA

DIETA W HA

Najpierw trochę teorii:

Gdy w diecie jest nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i kalorii ,łatwo się domyślić, że skończy się to nadwagą a to łatwo implikuje do rozwoju poważnych już chorób układu sercowo- naczyniowego: nadciśnienia czy cukrzycy. Oczywiście jeśli nie zaprzestaniemy złych nawyków żywieniowych odpowiednio wcześnie, do czego stale zachęcam! Trzeba ograniczać ilość spożywanego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego: masło, śmietanę, tłuste sery, boczek, smalec, słoninę, tłuste mięsa (wieprzowinę), twarde margaryny.
Eliminujemy też olej palmowy!!! Bo to najbogatsze źródło nasyconych kwasów tłuszczowych a chętnie dodawany…
Olej palmowy jest bardzo popularnym dodatkiem do żywności. Zgodnie z ustawą we Francji podrożeć miały takie produkty jak masła czekoladowe (w tym uwielbiana przez Francuzów i nie tylko Nutella, która w 25 proc. składa się z oleju palmowego), biszkopty lub słodkie ciasteczka. Senator Yves Daudigny twierdziła: „Podatek ten jest skierowany do producentów a nie konsumentów, i ma na celu zmniejszenie ilości oleju palmowego wykorzystywanego w produktach koncernów”. Władze Francji liczyły, że dzięki „poprawce Nutella” uda się wygenerować dodatkowe 40 mln euro rocznie do francuskiego budżetu. Inicjatywa zakończyła się jednak niepowodzeniem.
Czym jest olej palmowy?
Jest to olej tłoczony z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej. Pierwotnie olej ten ma kolor pomarańczowoczerwony. Wówczas też ma wiele wartości odżywczych, takich jak betakaroten, witamina E i antyoksydanty. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty. Jednocześnie, podczas obróbki termicznej pozbawiany jest składników odżywczych.
Olej „naturalny”
Olej palmowy – brzmi naturalnie, nieszkodliwie, prawda? Przez lata producenci szukali niedrogiego zamiennika – odpowiednika dla tłuszczów trans. Na etykietach na liście składników nie znajdziemy wymienionego wprost sformułowania „tłuszcze trans”, ponieważ koncerny przeformułowały swoje listy składników tak, by etykiety brzmiały i wyglądały lepiej, a nie kojarzyły się ze szkodliwymi dla organizmu tłuszczami. W ten sposób tłuszcze nasycone na stałe zagościły w przepisach na słodkości, a te dzięki nim dłużej zachowują swój smak i konsystencję. Olej palmowy znajdziemy także w gotowych zupach, mrożonych rybkach panierowanych, gotowych frytkach, mleku w proszku.
Olej palmowy jest tani, łatwo dostępny, ma długi okres trwałości i można przechowywać go w temperaturze pokojowej – dlatego jest atrakcyjny dla firm spożywczych. Szacuje się, że z 1 hektara plantacji palm można otrzymać 10 razy więcej oleju, niż z upraw innych roślin oleistych!
W jaki sposób dowiedzieć się czy w produkcie jest olej palmowy? Najprościej – spojrzeć na listę składników. Jeśli m.in. na nim opiera się wyrób, składnik powinien być wymieniony. Czasem olej palmowy ukrywa się pod pojęciem „olej roślinny”, a także „tłuszcz roślinny” lub „tłuszcz roślinny utwardzany”.
Oleju palmowego należy unikać, ponieważ:
• to źródło tłuszczy nasyconych – 2 łyżeczki popularnego masła czekoladowego zawierają 22 gramy tłuszczów nasyconych. Dla porównania w 2 łyżeczkach masła jest 14 gramów tłuszczów nasyconych. Większość ekspertów zgadza się, że tłuszcze nasycone podnoszą poziom „złego cholesterolu” LDL we krwi. Jest to szkodliwe dla serca i tętnic, może wywołać stan zapalny, w najgorszym wypadku doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
• szkodzi środowisku – proces zbioru oleju palmowego ma znaczący wpływ na zniszczenia lasów deszczowych w Indonezji i Malezji, co bezpośrednio zagraża mieszkającym tam zwierzętom. Według Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska, jeśli utrzyma się obecne tempo produkcji oleju palmowego to w 2022 roku zostanie zniszczonych 98 proc. lasów Sumatry i Borneo.

Więc temu mówimy NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trzeba robiąc zakupy spojrzeć na ulotki naszych ulubionych smakołyków… które mam nadzieję tylko od czasu do czasu trafiają do Waszego koszyka! Jak np. teraz, z okazji Świąt…

NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) powinny stanowić 6-10% z ilości spożywanego tłuszczu w dziennym jadłospisie. Znaleźć je można w oleju lnianym, tłuszczach rybich, organizmach morskich.
Korzystny efekt: obniżają poziom cholesterolu, spadek ryzyka chorób i incydentów naczyniowych typu: zawał serca, wzmacniają odporność, korzystny wpływ na układ nerwowy.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe też ważne… 10-15 % spożywanego tłuszczu.

Ograniczamy spożycie soli aż do najlepiej całkowitego wyeliminowania – przynajmniej tej, którą sami używamy…
Wiele już jest soli w kupnych produktach… Sól utajona występuje w :pakowanych wędlinach, serkach topionych, koncentratach pomidorowych, konserwach rybnych… i wielu, wielu innych…

Ograniczamy: tłuszcz, sól, cukier, alkohol i stres!

DIETA MA OGROMNY WPŁYW NA TWOJE ZDROWIE I SAMOPOCZUCIE.
NIE MOŻNA TEŻ ZAPOMNIEĆ O AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ!!!

PRZYKŁADOWA DIETA:
ŚNIADANIE:
Kasza jaglana 50g zalana sokiem pomarańczowo-bananowym (sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i 4 bananów- zblendować- genialny sok w ciągu dnia lub trzymać w lodówce- na śniadanie :-D), jeśli sok wypity, do „królowej kasz” dodać jogurt naturalny z mandarynkami
2 śniadanie
Kanapki z chudym białym serem i kiełkami
Obiad
Zupa jarzynowa- do gotującej wody wrzucamy ulubione przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, szczyptę imbiru i curry. Wrzucamy pokrojone: marchewkę, pietruszkę, seler, cukinię, pora (warzyw im więcej tym lepiej, pamiętajmy, że gotujemy nie tylko dla siebie a i możemy mieć już gotową zupę na kolejne dni- więc duży garnek się przyda!!!) Pod koniec gotowania (a trwa to ok. 1h- możemy dodać pomidory i np. soczewicę- zieloną- KTÓRA MUSI DIĘ GOTOWAĆ 0,5h) no i oczywiście pietruszkę- całą natkę, ja czasem też wrzucam całą kiść koperku- zupa MEGA!!!
2 danie – delikatne : 4 ziemniaki z koperkiem (tu z pietruszką- bo uwielbiam i źródło Fe) , buraczki (buraki Hortex), pomidor i 2 jajka na miękko (jajka wyjmujemy z lodówki by ogrzały się do temp pokojowej, myjemy, gotujemy wodę i gdy jajka nie są już zimne wkładamy na chochli do gotującej wody i trzymamy 3,5 min) najzdrowsze, najdelikatniejsze jajka! 😀
talerz-na-ha

Podwieczorek
Jabłko pieczone i garść orzechów laskowych

Kolacja
Kanapka z rybą: makrelą lub wędzonym węgorzem lub śledziem w oleju…
Można przygotować sos cytrynowy do ryby , ja lubię wymieszać rybę w sosie- nie jestem fanką ryb a w tej postaci potrafię makrelę zjeść…
Trzemy na tarce trochę skórki cytryny, dodajemy jogurt naturalny, sok wyciśnięty z połówki cytryny, łyżeczka musztardy i syropu z agawy – dokładnie wymieszać!

Sałatka z sałaty, pomidora, papryki i łyżeczką oleju rzepakowego (nazywaną oliwą północy)

SMACZNEGO!!!

Następny dzień z obiadem mięsnym- indyk pieczony lub gotowana cielęcina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EnglishItalianPolish