662-459-404 [email protected]
Witamina K 300×210

Abecadło witamin…

Vit.K (FILOCHINON)

Niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi.

– DOSTĘPNOŚĆ W POŻYWIENIU
Występuje w warzywach liściastych, serze i wątrobie.
Jest odporna na wysoką temperaturę.
Jednak zamrażanie jej szkodzi.
Organizm potrafi zmagazynować vit.K w niewielkich ilościach.
Ale za to może być wytwarzana w jelicie i produkcja jest zwiększona pod wpływem spożywania produktów mlecznych np. jogurtu.

– KIEDY WZRASTA ZAPOTRZEBOWANIE
– obfite miesiączki,
– gdy łatwo powstają siniaki
– podczas ciąży

– I VIT.K A NOWORODEK
Witamina K nie przechodzi przez łożysko i z tego powodu noworodki mają mały jej zapas.
Nie potrafią wytwarzać własnej witaminy K, ponieważ ich jelita nie są do tego przygotowane- brak jeszcze bakterii.
Bez witaminy K krew noworodków nie krzepnie prawidłowo przez cztery dni po porodzie.
W niektórych krajach podaje się noworodkom vit. K rutynowo.

ŹRÓDŁA POKARMOWE BOGATE W WITAMINĘ K

(mcg/100g)

– kalafior 3600
– kiełki brukselki 800
– brokuły 800
– sałata 700
– szpinak 600
– wątroba wieprzowa 600
– pomidory 400
– kapusta 400
– fasola strączkowa 290
– chude mięso 100

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

EnglishItalianPolish